stiri
aticol scris de Dinu Dumitru
data 19.06.2015
În completarea comunicatului cu nr. 1116 din 18 iunie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Verificări privind respectarea legii 333/2003
În noaptea de 19 iunie a.c., poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Vâlcea au acţionat privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici, verificând astfel modul de executare a serviciului de către personalul de pază în 23 de societăţi comerciale.
Acţiunea a avut ca scop verificarea modului de asigurare contra efracţiei a unităţilor, a respectării prevederilor planului de pază, a modului de executare a serviciului de către agenţii de pază, cunoaşterea sarcinilor de serviciu din consemnul particular şi a modului de intervenţie în cazul unui incident în obiectivul păzit.
Au fost depistaţi 2 agenţi de securitate care executau serviciul în mod necorespunzător, fapt pentru care se va lua măsura sancţionării contravenţionale cu amendă cuprinsă între 100-300 lei conform art. 58 şi 59 din Legea 333/2003 rep..
Alţi trei agenţi de securitate nu purtau la vedere ecusonul de identificare, motiv pentru care vor fi sancţionaţi conform art. 3, pct. 11 din HG 301/2012. La alte 5 puncte controlate, oamenii legi au constatat nereguli, agenţii de pază nefiind găsiţi în post.
Accidente rutiere
La data de 18 iunie a.c., ora 11.50, U. Vasile, de 30 ani, din comuna Alunu, a condus un autoturism pe DJ 605A - Mateeşti, iar la km 83 + 30 m, l-a lovit frontal, pe D. C., de 11 ani, care se angajase în traversarea străzii pe trecerea de pietoni semnalizată.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea uşoară a minorului care a fost transportat la Spitalul oraşului Horezu, unde i s-a stabilit diagnosticul preliminar de „TCC acut închis”.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
***
La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 23.30, G. Cristian, de 47 ani, din mun. Râmnicu Vâlcea, în calitate de biciclist, a condus o bicicletă pe strada Kalamata din municipiul Râmnicu Vâlcea, iar în dreptul unui imobil, pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare în care a părăsit partea carosabilă în stânga intrând cu roata faţă a bicicletei într-un cap de pod după care a căzut pe marginea părţii carosabile.
În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală a biciclistului, diagnostic „TCF minor, fractură piramidă nazală”.
Biciclistul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, dar i s-a recoltat o probă de sânge în vedere stabilirii alcoolemiei.
***
La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 15.30, A. Tiberiu, de 42 ani, din com. Mihăeşti, a condus un autoturism pe o alee de acces a unui bloc, iar la intersecţie cu str. Bogdan Amaru nu a acordat prioritate unei autoutilitare condusă de P. Iuliu, acroşând-o cu partea faţă, aceasta din urma ricoşând într-un autoturism parcat.
În autoturismul parcat se afla D. Laurenţiu, pasager, care, de altfel, a fost singura victima a acestui accident rutier, primind diagnosticul de contuzie cot drept.
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentelor rutiere.
Acţiune pentru prevenire şi combaterea faptelor antisociale
În perioada 16 - 18 iunie a.c., poliţiştii compartimentelor rutiere şi ordine publică au desfăşurat activităţi preventive, având ca scop combaterea cauzelor şi condiţiilor generatoare de evenimente rutiere, întărirea climatului de ordine şi siguranţă al turiştilor în staţiunea Căciulata, asigurarea vizibilităţii elementului de dispozitiv poliţienesc în segmentul stradal public.
Astfel, oamenii legii au controlat 37 de autoturisme şi au aplicat 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.687,5 lei.
De asemenea, a fost identificată o persoană bănuită de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie.
La data de 18 iunie a.c., ora 18.00, M. Carolina, de 63 ani, din municipiul Slatina, judeţul Olt, în timp ce se afla la tratament în staţiunea Căciulata, a fost acostată pe aleea de acces la izvoarele 1-2, de către N. Nicolae, de 18 ani, care prin folosirea violenţei, i-a sustras de la gât un lanţ din aur cu medalion.
Valoarea estimativă a prejudiciului este de 700 lei. La scurt timp de la producerea faptei, tânărul a fost identificat de poliţişti şi condus la sediul poliţiei pentru audieri, iar bunul sustras a fost recuperat şi predat părţii vătămate.
A preveni este mult mai bine decât a combate
În perioada 10-19 iunie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 1 Râmnicu Vâlcea şi ai Posturilor de Poliţie arondate împreună cu poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au acţionat pe linia prevenirii criminalităţii în zona unităţilor de învăţământ, având ca scop derularea de activităţi de informare în rândul elevilor şi a cadrelor didactice.
Astfel, au fost împărţite peste 300 de fly-ere şi a fost rulat un film educativ “Cheia e la tine”.
Poliţiştii au avut 10 întruniri cu elevii şi cadrele didactice, fiind prezenţi peste 300 de elevi şi 10 cadre didactice. Aceştia au discutat despre utilizarea bicicletei şi deplasarea pietonilor pe drumurile publice, dispariţiile de minori, consumul de substanţe - tutun, alcool, droguri, traficul de persoane, dar şi despre comportamentul preventiv pe perioada vacanţei de vară.
Activităţile informativ-preventive au avut caracter interactiv şi au fost apreciate de elevi şi de cadrele didactice participante deopotrivă, aceştia exprimându-şi dorinţa ca astfel întâlniri să aibă caracter repetitiv.
Iată câteva sfaturi esenţiale de care copiii trebuie să ţină cont:
• când rămâneţi singuri acasă, este bine să încuiaţi uşa cu cheia şi să o asiguraţi cu lanţul de siguranţă;
• să verificaţi cine bate ori sună la uşă uitându-vă pe vizorul uşii, să nu deschideţi uşa necunoscuţilor, chiar dacă aceştia susţin că sunt trimişi de părinţii voştri sau de alte rude;
• în public să nu purtaţi la vedere cheia de la intrarea în locuinţă, nici să nu o ascundeţi în locuri în care ar putea fi găsită cu uşurinţă de posibili răufăcători;
• când vă aflaţi singuri pe stradă, să nu purtaţi la vedere telefoane mobile, lănţişoare sau alte bijuterii, deoarece pot să vă fie furate;
• să nu lăsaţi nesupravegheate lucrurile voastre atunci când vă aflaţi în afara locuinţei, în mijloacele de transport în comun sau în timp ce vă jucaţi în aer liber;
• să nu primiţi bunuri de la necunoscuţi, nici dacă aceştia vă oferă dulciuri, bani ori jucării;
• când plecaţi de acasă, să vă anunţaţi părinţii despre locul unde vă aflaţi;
• să nu urcaţi în autoturisme conduse de persoane necunoscute; să respingeţi orice apropiere exagerată sau atingere din partea necunoscuţilor; invitaţia unor persoane cunoscute întâmplător de a le însoţi în diferite locuri (discoteci, restaurante, plimbări cu maşina etc.) trebuie refuzată, deoarece vă expuneţi la numeroase pericole;
• să nu vă jucaţi pe carosabil; să nu aşteptaţi niciodată în stradă (ci doar pe trotuar), nici pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
• să nu mergeţi cu patinele cu rotile sau cu skateboard-ul pe zona carosabilă a drumurilor publice, deoarece este interzis prin lege; să nu vă agăţaţi de vehicule aflate în mers;
• să nu traversaţi prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje; să traversaţi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 18 respectiv 19 iunie 2015, a inculpaților:
MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de :
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- trafic de influență, în formă continuată,
COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1 Bucureşti, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- trafic de influență, în formă continuată,
BRAD ION, consilier local în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Inculpaților Brad Ion, Costescu Ioana și Moisescu Vlad Octavian li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 19 iunie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Un infractor deosebit de periculos a fost transferat în România
În urma cooperării poliţiei române cu autoritățile din Marea Britanie, un bărbat român, condamnat la 25 de ani de închisoare a fost adus în țară pentru executarea pedepsei.
Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu executare de instanţa din România, cât şi cea din Marea Britanie, deoarece în perioada 2010-2011 a săvârşit mai multe fapte de omor deosebit de grav, tâlhărie şi vătămare corporală gravă, pe teritoriul Marii Britanii, Franţei şi României.
În urma colaborării judiciare internaționale cu autoritățile britanice, prin intermediul Biroului Național Interpol din cadrul Poliției Române, la data de 18 iunie a.c., o escortă a Poliției Române a adus în țară bărbatul, considerat infractor deosebit de periculos.
Verificări privind respectarea legii 333/2003
În noaptea de 19 iunie a.c., poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Vâlcea au acţionat privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici, verificând astfel modul de executare a serviciului de către personalul de pază în 23 de societăţi comerciale.
Acţiunea a avut ca scop verificarea modului de asigurare contra efracţiei a unităţilor, a respectării prevederilor planului de pază, a modului de executare a serviciului de către agenţii de pază, cunoaşterea sarcinilor de serviciu din consemnul particular şi a modului de intervenţie în cazul unui incident în obiectivul păzit.
Au fost depistaţi 2 agenţi de securitate care executau serviciul în mod necorespunzător, fapt pentru care se va lua măsura sancţionării contravenţionale cu amendă cuprinsă între 100-300 lei conform art. 58 şi 59 din Legea 333/2003 rep..
Alţi trei agenţi de securitate nu purtau la vedere ecusonul de identificare, motiv pentru care vor fi sancţionaţi conform art. 3, pct. 11 din HG 301/2012. La alte 5 puncte controlate, oamenii legi au constatat nereguli, agenţii de pază nefiind găsiţi în post.
Accidente rutiere
La data de 18 iunie a.c., ora 11.50, U. Vasile, de 30 ani, din comuna Alunu, a condus un autoturism pe DJ 605A - Mateeşti, iar la km 83 + 30 m, l-a lovit frontal, pe D. C., de 11 ani, care se angajase în traversarea străzii pe trecerea de pietoni semnalizată.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea uşoară a minorului care a fost transportat la Spitalul oraşului Horezu, unde i s-a stabilit diagnosticul preliminar de „TCC acut închis”.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 23.30, G. Cristian, de 47 ani, din mun. Râmnicu Vâlcea, în calitate de biciclist, a condus o bicicletă pe strada Kalamata din municipiul Râmnicu Vâlcea, iar în dreptul unui imobil, pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare în care a părăsit partea carosabilă în stânga intrând cu roata faţă a bicicletei într-un cap de pod după care a căzut pe marginea părţii carosabile.
În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală a biciclistului, diagnostic „TCF minor, fractură piramidă nazală”.
Biciclistul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, dar i s-a recoltat o probă de sânge în vedere stabilirii alcoolemiei.
La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 15.30, A. Tiberiu, de 42 ani, din com. Mihăeşti, a condus un autoturism pe o alee de acces a unui bloc, iar la intersecţie cu str. Bogdan Amaru nu a acordat prioritate unei autoutilitare condusă de P. Iuliu, acroşând-o cu partea faţă, aceasta din urma ricoşând într-un autoturism parcat.
În autoturismul parcat se afla D. Laurenţiu, pasager, care, de altfel, a fost singura victima a acestui accident rutier, primind diagnosticul de contuzie cot drept.
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentelor rutiere.
Acţiune pentru prevenire şi combaterea faptelor antisociale
În perioada 16 - 18 iunie a.c., poliţiştii compartimentelor rutiere şi ordine publică au desfăşurat activităţi preventive, având ca scop combaterea cauzelor şi condiţiilor generatoare de evenimente rutiere, întărirea climatului de ordine şi siguranţă al turiştilor în staţiunea Căciulata, asigurarea vizibilităţii elementului de dispozitiv poliţienesc în segmentul stradal public.
Astfel, oamenii legii au controlat 37 de autoturisme şi au aplicat 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.687,5 lei.
De asemenea, a fost identificată o persoană bănuită de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie.
La data de 18 iunie a.c., ora 18.00, M. Carolina, de 63 ani, din municipiul Slatina, judeţul Olt, în timp ce se afla la tratament în staţiunea Căciulata, a fost acostată pe aleea de acces la izvoarele 1-2, de către N. Nicolae, de 18 ani, care prin folosirea violenţei, i-a sustras de la gât un lanţ din aur cu medalion.
Valoarea estimativă a prejudiciului este de 700 lei. La scurt timp de la producerea faptei, tânărul a fost identificat de poliţişti şi condus la sediul poliţiei pentru audieri, iar bunul sustras a fost recuperat şi predat părţii vătămate.
A preveni este mult mai bine decât a combate
În perioada 10-19 iunie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 1 Râmnicu Vâlcea şi ai Posturilor de Poliţie arondate împreună cu poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au acţionat pe linia prevenirii criminalităţii în zona unităţilor de învăţământ, având ca scop derularea de activităţi de informare în rândul elevilor şi a cadrelor didactice.
Astfel, au fost împărţite peste 300 de fly-ere şi a fost rulat un film educativ “Cheia e la tine”.
Poliţiştii au avut 10 întruniri cu elevii şi cadrele didactice, fiind prezenţi peste 300 de elevi şi 10 cadre didactice. Aceştia au discutat despre utilizarea bicicletei şi deplasarea pietonilor pe drumurile publice, dispariţiile de minori, consumul de substanţe - tutun, alcool, droguri, traficul de persoane, dar şi despre comportamentul preventiv pe perioada vacanţei de vară.
Activităţile informativ-preventive au avut caracter interactiv şi au fost apreciate de elevi şi de cadrele didactice participante deopotrivă, aceştia exprimându-şi dorinţa ca astfel întâlniri să aibă caracter repetitiv.
Iată câteva sfaturi esenţiale de care copiii trebuie să ţină cont:
• când rămâneţi singuri acasă, este bine să încuiaţi uşa cu cheia şi să o asiguraţi cu lanţul de siguranţă;
• să verificaţi cine bate ori sună la uşă uitându-vă pe vizorul uşii, să nu deschideţi uşa necunoscuţilor, chiar dacă aceştia susţin că sunt trimişi de părinţii voştri sau de alte rude;
• în public să nu purtaţi la vedere cheia de la intrarea în locuinţă, nici să nu o ascundeţi în locuri în care ar putea fi găsită cu uşurinţă de posibili răufăcători;
• când vă aflaţi singuri pe stradă, să nu purtaţi la vedere telefoane mobile, lănţişoare sau alte bijuterii, deoarece pot să vă fie furate;
• să nu lăsaţi nesupravegheate lucrurile voastre atunci când vă aflaţi în afara locuinţei, în mijloacele de transport în comun sau în timp ce vă jucaţi în aer liber;
• să nu primiţi bunuri de la necunoscuţi, nici dacă aceştia vă oferă dulciuri, bani ori jucării;
• când plecaţi de acasă, să vă anunţaţi părinţii despre locul unde vă aflaţi;
• să nu urcaţi în autoturisme conduse de persoane necunoscute; să respingeţi orice apropiere exagerată sau atingere din partea necunoscuţilor; invitaţia unor persoane cunoscute întâmplător de a le însoţi în diferite locuri (discoteci, restaurante, plimbări cu maşina etc.) trebuie refuzată, deoarece vă expuneţi la numeroase pericole;
• să nu vă jucaţi pe carosabil; să nu aşteptaţi niciodată în stradă (ci doar pe trotuar), nici pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
• să nu mergeţi cu patinele cu rotile sau cu skateboard-ul pe zona carosabilă a drumurilor publice, deoarece este interzis prin lege; să nu vă agăţaţi de vehicule aflate în mers;
• să nu traversaţi prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje; să traversaţi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DAMIAN DUMITRU, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea și preşedinte al Comisiei judeţene de examen Tulcea, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu,
COSTACHE MARIANA GABI, profesor corector în cadrul examenului de bacalaureat – sesiunea august 2014, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu,
SAMOILĂ GRETA GIANINA, profesor corector în cadrul examenului de bacalaureat – sesiunea august 2014, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu,
- fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 august 2014, inculpatul Damian Dumitru, în calitate de Inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, încălcând-şi atribuţiunile de serviciu de preşedinte al Comisiei judeţene de examen Tulcea, a determinat-o pe inculpata Costache Mariana Gabi, profesor corector la disciplina geografie în cadrul examenului de bacalaureat – sesiunea august 2014 – desfăşurat în municipiul Tulcea, să acorde nota 8 pentru lucrarea la disciplina “Geografie” a unei candidate, persoană care inserase în prealabil, în cuprinsul lucrării, semne distinctive pentru recunoaşterea identităţii sale.
Aceeaşi solicitare a inculpatului Damian Dumitru a ajuns şi la cunoştinţa inculpatei Samoilă Greta Gianina, primul profesor corector, care a modificat personal răspunsurile candidatei, în aşa fel încât acesteia din urmă să îi poată fi acordată nota 8.
Prin aceste acțiuni, inculpații au provocat o vătămare a intereselor legitime ale unităţii de învăţământ care organiza examenul, respectiv de a înregistra rezultate corecte, precum şi un folos necuvenit candidatei, constând în obţinerea nemeritată a unei note superioare la disciplina “Geografie”, cu consecinţa promovării examenului de bacalaureat.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.